Fredrik 24 år

Jag upplevde mycket stress under skolgången, hade svårt att få vänner och kontakt med nya människor. Under 6an så började jag vara hemma från skolan under en lång tid, var hemma ca 4-5 månader och stängde in mig på mitt rum.

Jag kände mycket stress och nedstämdhet/utanförskap och mina föräldrar blev såklart upprörda över min situation. Jag hade ingen som visade att de brydde sig över att jag var hemma så mycket, förutom lärarna.

Jag klarade av gymnasiet men efter studenten så var jag hemma ca 6 månader, sedan skrev jag in mig på Arbetsförmedlingen och fick jobb på en fabrik. Jag var på fabriken i en dag. När jag kom hem bröt jag ihop och började bara vara hemma i ca 3 år innan jag sökte hjälp.

Skammen att jag bara satt hemma under ca 3 år och kostade pengar för mina föräldrar vägde tillslut över och jag tog kontakt med Ungdomshälsan och berättade hur jag kände. Genom Ungdomshälsan blev jag tipsad om Hikikomori (en verksamhet för personer som har suttit hemma under en längre tid). Jag har alltid känt att det har varit svårt att ta kontakt med folk och komma till skott på egen hand.

Jag började därför på Hikikomori och deltog på Hikikomoris aktiviteter under ca 2 år. Därefter började jag på Våga växa för att ytterligare förbereda mig inför arbetslivet. Nu känns det lite tryggare att vara runt folk!

Idag känner jag mig fortfarande stressad och osäker över framtiden men jag har kontakt med en arbetsmarknadskonsulent på Ungdomstorget. Med hjälp av henne har jag påbörjat en arbetsprövning på en hästgård där jag trivs bra. Jag försöker hitta något intressant och givande som jag vill arbeta med i framtiden!

Skorna